2012. február 17., péntek

megoldódási tippek nemtetsző rendszerre, avagy hogyan lázaggyunk? 2.rész

Vagy inkább hogyan meneküljünk meg...

Innen jelentkezem az internetből, újra itt vagyunk tehát.
Az előző rész tartalmából:
Találtunk egy megoldhatatlan(nak tűnő) problémára jónéhány tökéletesen használhatatlan megoldást.
Hosszas tanácskozás után itt egy utolsó (?)  kivitelezhető(nek tűnő), a kéremszépen figyelni mert nagyon bonyolult megoldás. Lássuk:


hetedik:
Számba kéne venni a lehetőségeinket például. Mivel rendelkezünk? Mivel kéne? Mi az alap?
Eszünk, iszunk, alszunk. Kb.
Nem kell megvilágosodni, felmondani elsőre, otthagyni csapot-papot, és alapítani az új világot, ha nagyon nem akaródzik (vagy nem tehetjük meg).

De KAPCSOLJUK KI AZT KURVA TÉVÉT, és hirtelen rájövünk, hogy van szabadidőnk.
A netezés ne az iwiwfészbukpinaponthu szentháromságot jelentse, hanem egy eszközt arra, hogy TANULJUNK.
Utánanézünk, hogy mit lehet jobban, olcsóbban, egyszerűbben, kevésbé mérgezően.
Nem azt mondom, hogy vegyünk háromszor annyiba kerülő kamubio cuccokat.
Hanem GONDOLKOZZUNK!

Mondjuk nem veszünk minden évben ugyanabból a hülyeségből egy újat (neadjisten szarunk rá, ha kinézik a kezünkből a nokiaharmincháromtizest)
Nem veszünk fel karácsonyi/húsvéti/esküvői/születési/halálozási/elsőmenstruációünnepi/stb hitelt, hanem hozott (talált/kukázott/lopott) anyagból dolgozunk.

Bemegyünk abba a rohadt turkálóba, hogy égő pofával megvegyük azt a ruhát, ami ugyanolyan jól néz ki, tizenötször olyan tartós, mint a kínai, és feleannyiba kerül (esetleg ugyanolyan, mint a 10-30-szor annyiba kerülő elméletileg minőségi cuccok).
Az már csak egy pluszpont, hogy miattunk eggyel kevesebbet kell gyártani, spóroltunk 5szem rizst a munkabéren (más kérdés, hogy szegény Csájmingcsitól vesszük el, de ismerjük be, félpercen belül kap másik melót), meg a szállításon egy kis esőerdőt kígyóstul majmostul madarastul liánostul okszigénestül.

A még meglévő pénzünket nem részvényekbe/kötvényekbe/satöbbibe fektetjük, hanem kézzelfogható, értelmes dolgokba. Legyen akár ásó kapa vetőmag telek napelem üvegház HASZNOS tudás stb. Ez változó. De még a matracos/kozervdobozos gyűjtögetős megoldás is jobb lesz, akármennyire is szarul hangzik.

Attól függően, hogy most hol/hogy élünk, mindenki mást tud tenni az ügy (vagyis a saját) érdekében:

Legjobb eset, ha van még HÁZunk, akkor megoldjuk azt otthon, amiért most fizetünk.
A vizet összegyűjtjük (igen, az égből is folyik, nem csak a csapból), és azt használjuk fel, amire csak tudjuk.
A meleget benntartjuk télen. A hideget nyáron. És fordítva.
Spórolunk az árammal, és/vagy termelünk magunknak.

Összeszedjük a kertben a traktorkereket, félbiciklit, gyerekmedencét, hintát (mermá ugyis 25 éves a gyerek), kutyaólat (Buksi 8 éve távozott), kertitörpét és bevetjük/ültetjük valami igénytelen szar növénnyel, amit majd meg lehet enni.
Ha nem vagyunk olyan lusták, és értünk hozzá, akkor persze mással is lehet.

Járhatunk kocsival, csak ne a szomszédba. Kivéve, ha át tudja alakítani valami okosságra:)
Megkapáljuk azt a kurva kertet amikor kell (máris megúsztuk a kondit/szolit) és leszarjuk, hogy nem menő ha van tyúkunk meg disznónk.
Személy szerint boldogan vigyorognék egy tömött disznóól mellett, mikor nézem a teszkóakciót, hogy CSAK 3500 forint egy kiló comb. Ez a nem túl távoli jövőd, csak szólok.

Ha nem vagy ilyen szerencsés és nincs kerted, akkor vásárolj tőlük. Ne bio(?)boltban, tőlük. Közvetlenül. Akkor nem is lesz drágább. Lesznek, egyre többen, ne aggódj. Ezen is tudsz segíteni.
Például beszélsz a témáról. Vagy terjeszted, amit én beszélek:)
Ha van bármilyen ötleted/tudásod, hogy ők többet termeljenek kevesebb erőfeszítéssel, vagy kevesebb áramot/vizet/stb használjanak, oszd meg velük. Te is jobban jársz.

Ha van valamid, ami neked nem szükséges, rajtuk pedig segít, add oda. Vagy cseréld el. Vagy kérj részt a termésből. Ingatlan, telek, eszköz, bármi. Nem azt mondom, hogy osztogasd el a vagyonod. Nem vagyok akkora emberbarát, hidd el. Ez egy befektetés. Csak itt valós értéket kapsz érte.

Az általános iskolás "csöpög a csap, ég a villany, szelektív kuka" kérdéskört ne feszegessük. Tüneti kezelés, tükörfordításban szarnak a pofon. De ártani nem ártasz vele, ha odafigyelsz ilyenekre. Egyszer kéne nagyonnagyon odafigyelnünk, hogy utána ne kelljen mindenre annyira figyelni. Ahogy egy barátom mondaná: a nincsbű' nehéz, a vanbú' könnyű.

Esetleg a tisztálkodást is meg lehet oldani másképp.
Szappant főzni Te is tudsz (csak óvatosan), nem kell ahhoz se nagy hely, se drága alapanyag.
Satöbbi.

Igen, dolgozni kell vele. Igen, idő kell. Igen, energia. Igen, talán még pénz is. Uramisten.
Egy balatoni nyaralást kihagysz, és egész életedre elláttad magad zöldséggel.
Két doboz cigi (vagy egy pizzarendelés) helyett egy doboz vetőmag.
Egy óra fészbuk helyett egy óra utánajárás, és rájössz, hogy MIK VANNAK!?
Majd ide jobbra teszek linkeket, hogy mikvannak:)
Még sorolhatnám, de meguntam.

Mindezt nem azért, hogy a földnek jó legyen. A földnek jó most is, köszöni jól van, bár egy kicsit taknyosköhög. Ha kiirtja magából ezt a vírust, majd helyrejön pillanatok alatt.
Hanem azért, hogy itt maradhassunk rajta. Lehetőleg ne csak a szerencsés X db. Lehetőleg ne csak pár évig.
Ha kevésbé vagyunkbalfaszok, többen elférünk.
Sokjóember kishelyeniselfér, mondják.

Aki meg semmi mást nem tud/akar tenni, de nemteccik a rendszer, bőven jó, ha ezt megosztja.

5 megjegyzés:

  1. "Személy szerint boldogan vigyorognék egy tömött disznóól mellett, mikor nézem a teszkóakciót, hogy CSAK 3500 forint egy kiló comb. Ez a nem túl távoli jövőd, csak szólok."

    Az nagyon gáz, ha számomra ez a jövő POZITÍV (leszámítva, hogy tanyán nehezen van internet)?

    Nagyon szép, amit mondasz, de az a baj, hogy aki megengedhet magának balatoni nyaralást, pizzarendelést, 2 doboz cigit meg ilyesmit (amin spórolni tudna), az nem fog tenni semmit, azt nem is érdekli, hogy te itt miket írsz. Az vagy kőkapitalista, vagy szar neki ugyan, de annyira azért mégsem, hogy megmozduljon érte. Várja, hogy majd jobbra fordul. Ők csak akkor eszmélnek fel, ha ők kerülnek majd utcára, vagy ahhoz közeli állapotba. Akkor viszont már nekik is késő lesz és csak abban lehet bízni, hogy a tömeg hatása megteszi a magáét (ha a régebben lecsúszottak azóta nem haltak meg az utcán).

    Sajnos ez van. Nyugatabbra, nagyságrendekkel intelligensebb emberek esetében is csak ezek a szelektív kukás zöld marhaságok dívnak, a magyarok pedig még eddig sem jutottak el.

    Ami nehéz is, mert aki akarna tenni annak MÁR nincs, akinek pedig MÉG van, az leszarja addig a pontig, amíg neki sem lesz már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem gáz, hogy számodra pozitív, de remélhetőleg eljön majd az idő, amikor belátod, hogy létezik sokkal pozitívabb jövő is. Nem az a cél, hogy mindenki tanyán éljen, hanem hogy alakuljon át az értékrend. Pl., hogy ne a bevásárlóközpontokban, hanem a helyi termelőktől vásároljon aki csak teheti.

      Mi megengedhetünk magunknak pizzázást, balatoni, de akár külföldi nyaralást is, mégis azt tervezzük, hogy budapesti lakásunkat lecseréljük vidéki kertes házra, ahol megtermelhetjük az ennivalónk minél nagyobb részét. Addig meg az ablakban és a teraszon dézsában terem a paradicsom, paprika, fűszernövények.

      Új ruhánk szinte csak az van, amit ajándékba kapunk. Nem nagyon veszek újat. Megtehetném, de minek? Tévét nem nézünk, mert arra a tömény negativitásra, népbutításra, ami árad belőle, semmi szükségünk. Ráadásul így legalább a reklámok csábításának sem kell ellenállni.

      Mindenki tehet valamit. Már az is valami, ha a cigi csikket nem a kuka mellé dobja, hanem bele. (Sőt, még akár le is szokhat a cigiről..) Ha a szándék megvan, akkor fog találni valamit, amivel segíthet magán és másokon.

      A nagy probléma az, hogy leszoktatták az embereket az önálló gondolkodásról, véleményalkotásról, a többség jól elvan zombiként követve a médiák adta útmutatást. A nehézség nem abban van, hogy hogyan lehet változtatni, hanem eljutni addig a pontig, hogy az ember feladja a megszokott, kényelmes pazarlást.

      Sokáig én is úgy gondoltam, hogy Magyarországon ilyet úgyse lehet, az embereket úgyse érdekli, túl nagy áldozat változtatni stb. Viszont mióta belevágtam a változtatásba meglepően sok embert ismertem meg, akik hasonló úton járnak, sőt olyanokat is, akik jóval előttem, akiktől lehet tanulni. Szerintem egyáltalán nem reménytelen a helyzet.

      Törlés
    2. Február 20-tól Április 23-ig 1 kivétel. Nem is rossz. :)

      Belátom, sőt! A Venus Project lenne a legpozitívabb, de azt is belátom, hogy számomra(!), kishazánk előrelátható gazdasági állapotát nézve már egy tanya is előrelépés lenne.

      Nem meglepő, hogy sok embert ismertél meg, aki vidékre megy ki. A tehetősebbek már a 90-es években is vettek vidéki, falusi kisházakat, csak akkor még nem adták el a nagyvárosit. Ez nem annak az indikátora, hogy változna bármit is az értékrend, csak annak, hogy aki gazdag az nem akarja 20 évvel lerövidíteni a várható élettartamát a szmog miatt. Autója alap, teljesen érthető, hogy vidéken lakik és Pestre vagy másik nagyvárosba csak dolgozni jár be.

      Kisebb megyeszékhelyeken is megfigyelhető ugyanez. Nem azok dolgoznak (főleg vezető beosztásban) egy cégnél, akik a 100 méterre lévő, 2db 4 sávos út által keresztezett betonakolban (panel) laknak, hanem akik esetenként 50+ kilométert is autóznak. Nem változott is semmi, legalábbis minimális mértékben (már ami a helyi termelőket meg az értékrendet illeti).

      Egyébként arra IS próbáltam célozni, hogy akinek több pénze van, annak nyilván olyan munkája is van.

      Míg egy minimálbéren vagy közalkalmazottin élő ugyanott van, ha most kifizet 30+ közös költséget (minden szarral együtt), 6 ezer vizet, másik 8-at villanyra, 7 ezret bérletre (ha pesti, akkor többet) a többiből meg megpróbál elvegetálni Tesco zsömlén meg májkrémen.

      Egész pontosan feladva a munkahelyét ha van akkora telke, ahol a kajáját megtermeli, akkor még jobban is jár.

      Ellenben egy gazdagnak (amellett, hogy többnyire az igényei is magasabbak, mert megszokta az autót, a légkondit) már jobban kell mérlegelnie, hogy feladja-e az állását, a növekvő benzinárak mellett mekkora plusz költség autóval bejárni dolgozni, esetleg le is kell cserélnie valami összkerékmeghajtásúra (ugye a szalonból kigördülve is felére zuhan az értéke, nem még pár évesen használtan, tehát az autócserén is bukik).

      Ha párkapcsolatban él, akkor azzal is össze kell egyeztetni. Itt megint nagyobb arányban fognak kikerülni a társadalom alsóbb rétegei, mert statisztikailag hasonló "kasztból" választunk magunknak párt. Avagy két minimálbéren/közalkalmazottin tengődő ember szintén könnyebben vált, mint egy jó szakmával, jó karrierrel rendelkező diplomás, akit szintén a nagyvároshoz köt a munkája.

      Ha gyerekek is vannak, akkor meg aztán végképp. Vagy bejárnak iskolába, vagy magántanár.

      Tehát itt is azok kiváltsága, akiknek vagy nem helyhez kötött a munkájuk, vagy ott is tudják csinálni, vagy tényleg annyit keresnek, hogy +50-100 ezer havi kiadás nem téma.

      Vagy több, mivel ha bejár dolgozni, akkor nyilván vagy valami permakultúrás megoldást épít ki, de mivel halvány gőze nincs az egészről megbíz vele egy erre szakosodott kertészt, vagy ugyanúgy megvásárolja a kaját, csak épp helyi termelőtől, nem a hipermarketekben. Ahol drágább is, mivel még úgy is olcsóbban tudja adni a multi a méretéből adódóan, ha nem kapnak adókedvezményeket meg EU-s támogatásokat.

      Azaz aki rá lenne szorulva/kényszerülve, hogy költségcsökkentés miatt és/vagy munkanélküliként tobzódás helyett csináljon valami hasznosat annak lehetősége nincs (ugye belátjuk, hogy egy pesti sajátlakás már vagyonnak számít amit bármikor el lehet adni, vagy akár kiadni, ellenben az ingatlanárak folyamatosan zuhannak és nem kell ahhoz cigánylakta kolóniának lenni, hogy ne vegye meg senki, vagy olyan alacsony összegekért, amiért egy zsákfaluban maximum szántóföldet vesz az ember egy istállóval a közepén).

      Akinek pedig pénze lenne az jobban mérlegel pro és kontra és épp az első pont miatt (pénze van) több érv szól a maradás (illetve egészségtudatosság esetén az ingázás) mellett.

      Törlés
    3. Itt nem csak a vidékre költözésről és a kertművelésről van szó. Nagyon sok más módon is el lehet indulni a minőségibb élet felé akár egy panel lakásban is.

      Apró példa: első ránézésre a teljes kiőrlésű liszt drágább, mint a fehér liszt, viszont ahhoz, hogy jól lakjon valaki kevesebbet kell enni belőle, és még egészségesebb is, ami által előfordulhat, hogy gyógyszerre is kevesebbet kell költeni, tehát összességében még olcsóbban is kijöhet. Meg persze otthon is meg lehet sütni a kenyeret, zsömlét. Vagy nem a reklámok után menni és hűdemárkás tisztítószereket venni ecet és szódabikarbóna helyett. stb.

      Itt most nem arról van szó, hogy hirtelen mindenki legyen "zöld" meg "bio", hanem hogy ismerjük fel, hogy van más lehetőség is, mint beprogramozott vásárlórobotnak lenni, csak meg kell találni a módját.

      Akikről beszéltem, hogy megismertem nem a felső tízezer, hanem egyszerű átlagemberek.

      Egyébként valahol jellemző az, hogy az ismerőseim közül pont a legszerényebben keresők azok, akik csak márkás cuccban hajlandóak mutatkozni, dohányoznak és a legtöbbet járnak szórakozni.

      Amiket felsoroltál persze, létező helyzetek, de ha mindig csak arra koncentrálunk, hogy milyen akadályok vannak, akkor tényleg nincs más megoldás, mint maradni, ahol vagyunk és meghajolni a multik akarata előtt. Továbbra is azt mondom, hogy ha megszületik az igény és a szándék a változáshoz, akkor meglesz a megoldás a hogyanhoz is.

      Egyébként úgy gondolom, hogy ennek a "vitának" köztünk nincs sok értelme, mert neked megfelel a jelenlegi helyzet, így semmi okod keresni a lehetőséget a változáshoz. Ezzel nincs semmi probléma, nem akarlak meggyőzni, a poszt viszont szerintem inkább azoknak szól, akikben valamilyen szinten ott van az igény, hogy máshogy kellene.

      Törlés
    4. Sztereotípiákkal való dobálózás helyett azt is felismerhetnéd, hogy nem mindenkinek van lehetősége a változtatásra. Méghogy nekem jó így? Dehogy jó. Csak még egy erkélyem vagy virágcserépnyi párkányom sincs, ahol legalább hagymát vagy valamit ültethetnék. Szóval ne mondd nekem azt, hogy mindenki tehet valamit.

      A "hűdemárkás" tisztítószer pedig a 600 forintos 10 kilós mosópor, amibe ki tudja mi van. Tudsz olcsóbbat?

      A legnagyobb probléma, hogy ezek a fasza spórolási tippek a középosztályt célozzák, akiknek még van hova süllyedni. Többek között róluk beszéltem, amikor arra céloztam, hogy nem motiváltak a változásban, mert a rendszer behálózta őket. Amikor pedig motiváltak lesznek, addigra már csak akkor tudnak lépni, ha embereket gyűjtenek maguk köré. Azokat meg azért nem tudnak, mert akik hasonló cipőben járnak azok
      1. 90%-ának már internet hozzáférése sincs.
      2. A lépésükkel mindent (beleértve a házat/lakást/albérletet és a munkahelyet) felégetnek maguk mögött és egy lapra teszik fel a jövőjüket. Ez a bizalom ma már kiveszett az emberekből.

      Törlés